18 January 2018

Mooi met Moyee

In De Tropen drink je premium koffie van Moyee. Het is dan ook koffie met een verhaal én met een mooie toekomst want binnenkort komt de ge-co-brande Moyee KIT koffie eraan – de eerste koffie wordt nu geoogst.

Moyee Coffee Field

De premium koffie van Moyee die je drinkt in De Tropen, wordt ook geschonken bij alle conferenties en evenementen in het KIT. Het is dan ook koffie met een verhaal én met een mooie toekomst want binnenkort komt de ge-co-brande Moyee KIT koffie eraan – de eerste koffie wordt nu geoogst. Wij spraken Guido van Staveren van Dijk, sinds 2014 de grondlegger van Moyee Coffee.

FairChain?

“Het belangrijkste verschil tussen Fairtrade en FairChain is dat de koffiebonen niet alleen groeien in een ontwikkelingsland, maar daar ook verder worden gebrand en verpakt. Dit levert winst en werkgelegenheid op voor de lokale bevolking. Economisch voordeel, want 50% van de waarde blijft daar in plaats van de huidige 15%. Fairtrade 2.0!”

Klimaat positief?

“We wilden in eerste instantie de economische zelfstandigheid van de koffieproducenten bevorderen. Dat deden we door de allereerste FairChain koffiebranderij op te richten. Daarna richtten we ons ook op de sociale en ecologische aspecten en doken we dieper de keten in. We werken direct samen met kleine boeren, betalen hen beter en waar mogelijk gaan we ontbossing tegen en winnen we zelfs terug – klimaat positief in plaats van neutraal. En het gaat goed: we zijn in 2017 met maar liefst 30 procent gegroeid!”

Wanneer komt de co-branded Moyee KIT koffie op de markt?

“Momenteel vindt de oogst plaats, daarna worden de bonen gewassen, gebrand, verpakt en vervolgens gaan ze op transport. Niet alleen voor horecagebruik, deze speciale Moyee KIT koffie is ook in consumentenverpakkingen te koop, via de website en bij De Tropen. Dat zal in april 2018 zijn.”

Waar komt de naam Moyee vandaan?

“Moyee is het Ethiopische woord voor vijzel. Ethiopiërs gebruiken dat om hun gebrande bonen te malen. En waar komen onze koffiebonen vandaan? Precies!”

www.moyeecoffee.com

Verder lezen?