18 February 2018

Interview met Agus Hermawan

Chef-kok Agus Hermawan van Ron Gastrobar Indonesia is te gast in onze keuken en stelt een uniek 7-gangen menu samen.

Agus Hermawan

Op 3 maart vindt de eerste editie van My Kitchen is Your Kitchen plaats, waarin de Indonesische keuken centraal staat. Chef-kok Agus Hermawan van Ron Gastrobar Indonesia is te gast in onze keuken en stelt een uniek 7-gangen menu samen. Wat een heerlijk vooruitzicht!

Dat koken in zijn bloed zit moge duidelijk zijn. Maar waarom is hij eigenlijk kok geworden? En wat eet Agus thuis, als hij niet aan het koken is? In aanloop naar 3 maart gingen we in gesprek met Agus om een klein beetje meer te weten te komen over de persoon achter de chefkok.

Vertel kort iets over jezelf, wie ben je en waarom ben je kok geworden?

“Ik ben in 1969 geboren in Tasik Malaya, Java Indonesië. En ik ben in 1996 naar Nederland gekomen. Daar ben ik gaan werken als kok bij Spandershoeve. Eigenlijk ben per ongeluk kok geworden. Het was de eerste baan waarop ik solliciteerde. Contact liep via een vriend. Maar koken zat wel in de familie. Mijn moeder kon het goed en deed het graag en ik heb nog twee broers die in Europa kok geworden zijn. De ene heeft een sandwichbar in Glasgow en de ander is een klassiek Frans opgeleide kok, die zich nu tot patissier laat opleiden.”

Wat is jouw favoriete Indonesische gerecht en waarom?

“Mijn favoriet is Nasi Goreng, dat doet me denken aan mijn jeugd. Voor we naar school gingen maakte mijn moeder dit van de rijst van de vorige dag. Lekker met een gebakken ei erop.”

Wat is jouw favoriete plek in Indonesië en waarom?

“Mijn favoriete plek is natuurlijk Java, mijn geboorteland. Ik houd vooral van de levendigheid op het eiland. Er is van alles te zien en te doen en toch kun je er nog nieuwe plekjes ontdekken waar niemand is.”

Wat eet je als je een dag vrij bent thuis?

“Als ik een dag vrij ben, slaap ik vooral. Thuis eten doe ik bijna nooit. Ik ga dan liever uit eten met mijn familie, op zoek naar nieuwe smaken. Maar als ik iets eet thuis is het of een goed stuk vlees, zoals ribeye, of de kip uit de oven van mijn vrouw, of iets Italiaans.”

Je hebt de top in Nederland en Indonesië al bereikt als kok. Wat voor doelen wil jij als chef nog bereiken in je leven?

“Ik zou graag zien dat de Indonesische keuken weer een Michelin ster krijgt. Dat hoeft niet perse mijn keuken te zijn.”

Wat staat er op het menu van “The Indonesia Edition’ van MKIYK? 

“Er staat een combinatie van traditionele en moderne gerechten op. Ook probeer ik verschillende streken van Indonesië te vertegenwoordigen.”

Meer info en kaartjes via het Facebook-event My Kitchen is Your Kitchen: The Indonesia Edition.

Verder lezen?