7 May 2018

Interview Francis Tavarez

Deze maand is Francis Tavarez gastchef bij My Kitchen is Your Kitchen. Voorheen kookte hij in sterrenrestaurant Bord’Eau en tegenwoordig is hij Executive Chef bij Shanghai Bistro. Hoe is hij zo’n geweldige chef geworden? En wat kunnen we van hem verwachten op 19 mei?

In korte tijd is Shanghai Bistro uitgegroeid tot een gevestigde naam in Amsterdam. Knap gedaan! Waar staat Shanghai Bistro voor? Wat maakt jullie bijzonder?

We zijn een kleine, urban bistro waar we elke dag onze gerechten vers bereiden, zo’n beetje letterlijk onder de neus van onze gasten. Onze liefde voor de Aziatische keukens en de Chinese keuken in het bijzonder proberen we met een flinke toef van onze eigen smaakbeleving over te brengen op onze gasten. Of iemand nou een half uur binnen is voor een biertje met een bun of lekker all the way de hele kaart wil proberen, alles is ok. Shanghai Bistro staat voor pure, Aziatische smaken, verpakt in kleurrijke street food gerechten, die we heel toegankelijk en informeel willen serveren aan onze gasten.

Hoe ben je zo’n geweldige chef geworden?

Ik zie mezelf als een chef die vooral constant bezig is met verschillende smaken, smaakcombinaties en structuren. Voor mij is koken een vorm van kunst, een emotie die ik in smaken wil vertalen.

En wat iemand tot een geweldig chef maakt is, zoals ik het bekijk, het kunnen samen brengen en blij maken van verschillende individuen door middel van eten, in dit geval: Emotie. Daar streef ik elke dag naar.

Waarom ben je zo gefascineerd door de Aziatische keuken en de Chinese in het bijzonder?

Ik ben gefascineerd door Aziatische culturen, dat gaat verder dan alleen eten! Maar wat Aziatische keukens, hoe verschillend ook, allemaal zo bijzonder maakt, zijn die intense smaken en niet te vergeten de zuren die zoveel balans brengen. Iets dat nog voor heel veel mensen hier in het westen erg onbekend is. Met al hun verschillende stromingen zijn deze keukens voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Ik hou ook van het minimalisme in de keukens en merk dat ik altijd geïntrigeerd raak door hun smaken. Zo worden er bijvoorbeeld vaak verschillende smaken gebruikt in een enkel gerecht. Om zo het gerecht contrasterende smaken mee te geven en om de werking van smaak tussen verschillende ingrediënten te bevorderen. Wat alles tot een geheel brengt!

Wij hebben gehoord dat jullie Pork Belly misschien wel de beste van de stad is? Wat is je geheim?

Dat is een leuke vraag zeg!

Wij hebben ter voorbereiding op de opening van Shanghai Bistro een paar maanden lang erg veel onderzoek naar gedaan naar de bereidingen hiervan. Zo ben ik 3 maanden in Singapore geweest om er achter te komen hoe het precies allemaal werkt en hoe men het voor elkaar kreeg om de porkbelly zo krokant te krijgen. Vooral dus hoe we konden komen tot het beste resultaat. etc. En in het verloop van al die weken proef-koken lag het antwoord uiteindelijk heel dichtbij bij ons! Dat antwoord lag voor een groot deel in 2 simpele componenten zout en zeewater. De rest is geheim Hahaha ?

Wat mogen de bezoekers qua eten verwachten bij deze ‘Asian Streetfood Edition’ van My Kitchen is Your Kitchen?

Wat de gasten van ons mogen verwachten is een symfonie van verschillenden smaken. Frisse smaken vooral, allemaal geïnspireerd op Azië, tot zelfs zuren uit Japan aan toe! En dat alles met natuurlijk gecombineerd met onze eigen inbreng. Het is street food met een moderne elegante, twist en qua smaken heel speels. En, heel belangrijk, we gaan ons laten inspireren door de natuur.

 

Wil jij erbij zijn? Koop nu je ticket en blijf op te hoogte via My Kitchen is Your Kitchen: The Asian Streetfood Edition!

Verder lezen?