6 April 2018

Interview Ramon Beuk

Ramon Beuk is onze gastchef tijdens de tweede editie van My Kitchen is Your Kitchen. Samen met onze eigen Executive Chef Hans Ribbens zal hij een speciaal menu samen stellen. Natuurlijk met gerechten uit de Surinaamse keuken, maar dan met een twist. We zijn ontzettend nieuwsgierig naar zijn verhaal, zijn achtergrond en zijn visie! Daarom gingen we met hem in gesprek.

In een van jouw boeken ‘Terug naar mijn roti’ neem je de lezer mee op een culinaire ontdekkingsreis door Suriname. ‘Als kleine jongen stond ik vaak naast mijn moeder in de keuken. Ik was onder de indruk van elke beweging die ze maakte. Maar wat mij het meest fascineerde was dat ze bij het serveren van de gerechten de mensen oprecht blij maakte. Dat wilde ik ook kunnen’.

Hoe heb je Surinaams eten leren koken? Van je moeder?
Mijn moeder heeft me niet leren koken, maar ze heeft me wel geïnspireerd om kok te worden. Dat betekent dat ik een koksopleiding gevolgd heb en gaande weg het koken heb leren begrijpen. En wanneer je koken begrijpt, kun je je in elke keuken verdiepen en deze koken.
Wanneer je als kok een aantal keren gerechten van een bepaalde keuken hebt gemaakt, ga je automatisch op zoek naar hoe je dat gerecht mooier, verrassender, spannender of misschien wel lekkerder kunt maken. Daar ligt de echte uitdaging voor een kok! Iemand die geen kok is, is waarschijnlijk al blij als hij het voor elkaar krijgt een gerecht na te maken.

Je bent na 28 jaar in 2010 terug gegaan naar je geboorteland Suriname om er toentertijd een prachtig en persoonlijk tv programma ’Terug naar mijn Roti’ met de NCRV te maken. ‘Ben ik nou weg van huis of ben ik thuisgekomen?’ Die vraag stelde je jezelf in een van de afleveringen. Hoe kijk je daar nu op terug?
Het is van huis gaan, negen uur vliegen, en na negen uur weer thuis komen in een warm nest.
Ik ben een beetje van beide. Suriname is mooi, warm en genieten. Ik ben er graag en bezoek dan mooie plekken, vrienden en mijn familie. Maar nadat ik een maand in Suriname ben, wil ik weer terug. Dan mis ik Nederland weer.

Wat maakt de Surinaamse keuken en eetcultuur voor jou zo bijzonder?
In de Surinaamse keuken komen veel verschillende culturen samen: uit India, Indonesië, China en Afrika. Met de ingrediënten uit deze landen, uit Nederland en Portugal en dit gecombineerd met alles wat er in Suriname groeit en bloeit, is er een prachtige keuken ontstaan. Het mooie is dat veel houdbare producten uit Nederland met de boot naar Suriname zijn overgebracht en daar een delicatessen zijn geworden. Zo maken we in Suriname gerechten met bruine bonen, zuurkool, spliterwten, zoutvlees, gecondenseerde melk: producten die van origine allemaal Nederlands zijn. Zelfs zoutvlees is Nederlands! Het is alleen populair geworden in Suriname, en niet in Nederland. En het bouillon blokje, eveneens super Nederlands, is niet weg te denken uit de Surinaamse keuken.

Met al deze producten is er breed scala aan ingrediënten ontstaan waar de Surinamers op een unieke manier gerechten van zijn gaan maken. Samengenomen is het een bijzondere keuken die al bijna 200 jaar vrijwel onveranderd is. Het is een hele lekkere keuken, maar daarmee niet verassend of vernieuwend meer. Voor mij als kok ligt hier een fantastische uitdaging. Zo organiseer ik al sinds 2013 culinaire evenementen in Suriname waarbij ik Surinamers hun eigen ingrediënten in nieuwe gerechten laat proeven. Dit maakt het eten spannend en verrassend. En die evenementen zijn steeds een groot succes. Dat wil overigens niet zeggen dat er nooit kritiek op heb gekregen – Surinamers zijn namelijk best chauvinistisch en terughoudend als het op hun eten aankomt. Waarom zou je iets wat al goed is, willen veranderen? Maar als ze eenmaal over de streep zijn, dan zijn ze om. En dat is geweldig om mee te maken.

Tot slot, wat mogen de bezoekers zaterdag 21 april bij de Suriname editie van MKIYK verwachten qua eten?
Je krijgt de smaken van Suriname in een vorm waarvan ik vind dat het anno 2018 mag. Dus geen klassieke Surinaamse gerechten, maar wel klassieke Surinaamse smaken. En dan gegoten in een vorm die voor mij leuker, spannender en verrassender is om te maken én voor de gasten om te proeven. Ik hoop deze gedachte met de mensen te kunnen delen!

 

Wil jij erbij zijn? Verzeker jezelf nu van een ticket!

Verder lezen?