22 May 2018

Interview Fullscale

Aanstaande vrijdag is Fullscale opnieuw één van de twee DJ’s bij onze maandelijkse VrijMiBo: Saint Tropics. Dé plek waar je je weekend inluidt! Dat hij een fantastische DJ is, wisten we al. Maar hoe is dat zo gekomen? Waarom doet hij wat hij doet? En waar haalt hij zijn inspiratie vandaan? Dat en meer, vroegen we hem.

Volgens vele Amsterdammers ben je één van de, zoniet de beste eclectische deejay van onze mooie stad.

Oh jeetje, wat een mega compliment.. Mijn dank is groot! Er zijn vast veel mensen die me (nog) niet kennen, ook al draai ik al een tijdje haha. Maar ik beweeg me altijd een beetje in de schaduwen van het uitgaansleven en de events. Als ik mensen vertel waar ik draai of welke feestjes ik heb gedaan zeggen ze vaak “Oh was jij dat, die aan ’t draaien was“ and I like it that way. Om eerlijk en oprecht erkenning te krijgen voor je werk is altijd super tof en als je daarnaast ook terecht succesvol bent, is dat een blessing. Maar voor mij hoeft de spotlight niet zo heel erg.

Voor de mensen die je (nog) niet kennen: wie ben je en waarom is je artiestennaam Fullscale?

Mijn naam is Wesley en ik ben DJ, producer en event organizer onder de naam FULLSCALE. Ik ben rond mijn 13e gaan experimenteren met draaien. Mijn DJ set-up bestond uit een CD speler, een kleine mixer en 1 draaitafel met pitch control (alles van m’n vader) en daarmee probeerde ik platen te mixen met liedjes die op CD stonden. Fast forward naar mijn 16e: toen had ik inmiddels een goeie set-up en draaide ik op schoolfeestjes, tuinfeestjes, basketbal games in ’t park en nam ik mixtapes op voor mezelf. Na veel oefenen (elke dag uren achter elkaar) en een mixtape kreeg ik rond mijn 18e m’n eerste official gig. En vandaar uit ben ik nooit meer gestopt! De naam FULLSCALE is eigenlijk gekomen doordat ik, in de tijd dat ik een naam moest kiezen, veel naar een EP luisterde van Showbizz and AG genaamd Full Scale.

Waarom doe je wat je doet?

Dat is echt een hele dope vraag en die zou iedere DJ zich eigenlijk moeten afvragen haha. Ik kan oprecht zeggen dat ik dit doe omdat ik er van hou, ik hou van muziek en vooral van Hip Hop. En daarom is de interesse voor de kunst van DJ’ing extra aangewakkerd. De roots van de party-DJ komt uit de Hip Hop. In deze cultuur had de DJ dan ook z’n eerste, echte status.
Ik kan voor een stadion van 30.000 mensen spinnen of voor 20 peeps die het naar hun zin hebben.. Ik heb er altijd lol in! Zolang ik maar kan doen waar ik van hou.

Je bent resident geworden bij Saint Tropics. Inmiddels is de 1e editie achter de rug en staat de 2e alweer voor de deur (25 mei as). Hoe vond je de eerste keer?

Ik vond het onwijs leuk! De locatie was nog nieuw voor mij, ik had er nog niet eerder gedraaid. En dat was echt een hele aangename verrassing. Ik hou van locaties die niet zo doorsnee zijn of misschien beter gezegd: waarvan je het niet snel verwacht. Een event in De Tropen, naast het Tropenmuseum met alle kunst en architectuur om je heen en dan tóch een feestje bouwen. Daarnaast was ik erg blij dat er goed geluid stond haha (dat is niet altijd een gegeven). En het publiek was heel gezellig: lekker gemengd, van alle leeftijden en kom af.. En iedereen was daar samen voor het feestje en de gezelligheid.

Je was een tijd afwezig in het Amsterdamse. We zagen je veel draaien in het tropische paradijs Bali. Hoe beviel je verblijf daar? Hoe lang was je daar, wilde je er niet blijven wonen en waarom ben je terug?

Ja klopt! Ik heb het laatste jaar grotendeels in Azië gezeten en verbleef voornamelijk op Bali. Mijn roots liggen ook voor de helft in Indonesië dus ik ben daar graag. Sinds 2008 ga ik er eigenlijk jaarlijks heen, alleen besloot ik nu even wat langer te blijven. Eigenlijk zou ik een half jaartje gaan om een kleine tour te doen en daarnaast even m’n leven omgooien. Soms moet je gewoon even uit de sleur of uit je comfort zone en iets geks of uitdagends doen. En de mogelijk was er, dus ging ik er vandoor.

Uiteindelijk beviel het me zo goed dat ik bijna 1,5 jaar ben gebleven met korte periodes in Nederland. Maar uiteindelijk mis je toch wel je thuisfront, familie en vrienden. En om heel eerlijk te zijn, was ik er ook best snel weer uitgekeken. Het is een prachtig eiland en ik heb veel mooie andere landen gezien met de gekste clubs en tofste feestjes. But it’s just not me haha. Te commercieel en te geforceerd. Dus music and work wise was ik er na een jaar wel klaar mee en miste ik feestjes en uitgaansscene van Nederland en Europa best wel. Dus ik blijf voorlopig weer gewoon in Amsterdam en ga weer 1x in de zoveel tijd die kant op.

Wie vind jij zelf geweldige DJ’s en waarom?

Ik ben zelf altijd fan van DJ’s die andere zijn dan de ‘rest’. DJ’s die durven en DJ’s die zich niet laten beïnvloeden door andere of wat er gaande is. That being said.. Echt geweldige DJ’s vind ik onder andere:

DJ Jazzy Jeff.. Hij is denk ik van vele andere DJ’s ook een held. Heeft ook mindere sets gedaan, maar overall denk ik dat hij de meeste punten bij mij haalt haha.

Ook DJ Skratch Bastid is een onwijs goeie DJ: vaardigheden zijn on point, hij is super funky, kent veel muziek en kan ook echt een feestje rocken.

Real el Canario is vanaf dat ik begon met draaien een voorbeeld geweest. Ik denk dat als je zijn Youtube kanaal bekijkt, wel snapt waarom.

En mijn favo DJ blijft denk ik toch wel Irwan. Ik heb m’n eerste official gig aan hem te danken, dus dat vergeet ik sowieso nooit. Maar in de 15+ jaar dat ik hem ken, verrast hij me nog steeds elke keer met zijn kunnen. Alles wat je maar wilt van een DJ, dat kan hij.. en GOED!

Wat maakt een DJ een goede DJ?

Wat naar mijn mening een DJ een echt geweldige DJ maakt, is een combinatie van vaardigheden. Er zijn DJ’s die onwijs goed kunnen scratchen en kunstjes kunnen, maar geen party kunnen rocken. Je hebt DJ’s die flawless kunnen mixen (blends) maar geen behendigheid hebben in de kunst. En dan heb je DJ’s die kunnen crowd hypen met een mic maar niet 1 plaat mixen. Kortom ik vind dat je op meeste vlakken moet uitblinken, wil je een geweldige DJ zijn.

Waarom moeten de mensen vrijdag 25 mei allemaal komen? 🙂

Moeten moet van mij nooit haha.. Maar ik denk dat je er wel heel graag bij wilt zijn. Zoals ik eerder al zei.. Het is een prachtige locatie, het geluid is geweldig en als mensen benieuwd zijn naar wat ‘eclectisch’ draaien is, dan is het wel een aanrader om een drankje te komen doen. Het komt niet vaak voor dat ik 3 uur lang kan draaien wat ik wil en waar ik zin in heb!

 

Ben jij erbij vrijdag? Verzeker jezelf nu van een ticket!

Verder lezen?