21 februari 2019

Entrepreneurship College SDG 5: Gendergelijkheid

Een paar dagen na Internationale vrouwendag op 8 maart, gaan wij tijdens het college in op SDG 5: gendergelijkheid.

Entrepreneurship College

Elke tweede donderdag van de maand organiseren we colleges omtrent de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Onze gastsprekers zijn academische experts en ondernemers die werkzaam zijn binnen het veld van de SDG’s. Zij gaan in op de oorzaken, uitdagingen, relevante theorieën en belangrijke stakeholders. Centraal staat de rol van innovatie en ondernemerschap: hoe kunnen we vanuit dit perspectief zorgen dat de SDG’s in 2030 zijn gerealiseerd?

Dus, doe met ons mee, duik terug in de schoolbanken en leer hoe jij het verschil kunt maken!

SDG 5: Gendergelijkheid

In veel ontwikkelingslanden hebben grote delen van de bevolking beperkte toegang tot financiële diensten. Volgens de Wereldbank hebben meer dan 1 miljard vrouwen nog steeds geen toegang tot hun financiën. Tevens heeft meer dan 70% van de kleine en middelgrote ondernemingen gerund door vrouwen onvoldoende of geen toegang tot financiële diensten. Dit veroorzaakt problemen rondom het inkomen, sparen en de groei van deze ondernemingen, wat leidt tot de uitsluiting van vrouwen uit de formele economie. Onze eerste gastspreker Luz Martinez, econoom en senior adviseur Inclusive Finance & Gender bij KIT Royal Tropical Institute, zal diep duiken in SDG 5. Ze deelt haar inzichten over de relatie tussen vrouwen en financiën, gendergelijkheid en haar recente onderzoek naar vrouwelijke ondernemers in de MENA-regio.

De tweede gastspreker, die theorie naar praktijk vertaalt en zo laat zien welke rol er is weggelegd voor ondernemerschap in het bereiken van SDG 5, is afkomstig van 100WEEKS. 100WEEKS is een nieuwe, revolutionaire manier van hulp geven. Door direct een klein bedrag aan de allerarmste vrouwen te geven, raken ze binnen 100 weken blijvend uit extreme armoede. Leer meer over het principe van micro-giving, mobile-geld en deze revolutionaire benadering van het direct doneren aan vrouwen in armoede.

Interesse om de lezing bij te wonen? Deelname is gratis. Meer informatie en registratie via de eventpagina.

Verder lezen?