3 September 2018

Chef Patrick Stolker van Ron Gastrobar Oriental te gast in onze keuken

Eind september is Patrick Stolker van Ron Gastrobar Oriental te gast in onze keuken. Wie is hij, hoe is zijn passie voor Aziatisch koken ontstaan en last but not least, wat kunnen we de 29e van hem verwachten? We vroegen het hem!

Je bent sinds een jaar chef bij Ron Gastrobar Oriental (RGO). RGO staat voor Asian Cuisine with an International twist. Klinkt goed maar waar staat dat precies voor? Hoe authentiek zijn jullie smaken en wat is die internationale twist?

Ik werk net een jaar als chefkok bij Ron Gastrobar Oriental, daarvoor heb ik bij Ron Gastrobar aan de Sophialaan gewerkt. We proberen zoveel mogelijk Chinees te koken, met daarbij altijd een internationale twist. Een goed voorbeeld hiervan is de gewokte lamshart. Hollands lamshart, daarbij een zoetzure lak, groene asperges en bonito flakes. Een erg mooie combinatie van Aziatische technieken met een internationale twist.

Hoe heb jij Aziatisch leren koken? Waarom ben jij chef geworden?

Voordat ik bij Oriental als chef kok aan de slag ging, heb ik 3 jaar bij Ron Gastrobar in de Sophialaan gewerkt. Daar was ik altijd aan het experimenteren met Aziatische gerechten. Ik maakte vaak eigen Kimchi’s, vissaus en sambal. Bijna wekelijks probeerde ik mijn Chinese buikspek te perfectioneren bij het personeelseten. Toen ze een nieuwe chefkok zochten bij Oriental, heb ik na een aantal goede gesprekken met Chef Ron en Chef Bas besloten om er vol voor te gaan.

Wat maakt de Aziatische eetcultuur voor jou zo bijzonder?

Wat ik een erg mooi principe vind is dat bijna alles gebruikt wordt. Varkensoren, kippenklauwen, hanenkammen.. Noem het maar op! Niks gaat verloren. Ik vind het persoonlijk dan ook altijd een mooie uitdaging om iets moois te maken van incourante delen. Vaak worden de mooie delen van het dier gebruikt voor een eenvoudige snelle bereiding. De incourante delen worden veel gebruikt in bijvoorbeeld stoofgerechten met de mooiste specerijen.

Hoe is om met een culinaire grootheid als Ron Blaauw te werken? Jullie menu bijvoorbeeld, dat ziet er fantastisch uit. Hebben jullie dat samen samengesteld? Kun je daar wat meer over vertellen?

In het begin vond ik dat best een gek idee. Maar na verloop van tijd denk je daar niet meer over na. De kaart maken we in goed overleg. Ron heeft altijd onwijs veel ideeën en inspireert ons om bepaalde gerechten te testen. De huidige kaart hebben we op die manier samen gesteld. Natuurlijk hoort daar de boneless sparerib op te staan en het surprise ei! Daar hebben we dan wel weer onze eigen twist en smaken aan gegeven.

Tot slot, wat mogen de bezoekers zaterdag 29 september bij My Kitchen is Your Kitchen verwachten qua eten?

Qua eten kunnen de bezoekers spannende smaak combinaties verwachten. Dingen die ze niet zo snel ergens anders zullen eten. Wel blijven de ingrediënten hun eigen identiteit behouden. Ik zou vooral aanraden, kom het zelf ervaren!

 

Verder lezen?