18 februari 2019

Chef Donny en Chef Tim aan het woord

Op 2 maart zullen de heerlijke Indische geuren uit onze keuken weer tot diep in Amsterdam-Oost reiken. Dan ontvangt onze Executive Chef Hans Ribbens maarliefst drie gastchefs in zijn keuken bij My Kitchen is Your Kitchen. We zien Agus Hermawan, Executive Chef bij alle Ron Gastrobar Indonesia locaties, weer terug na de uitverkochte editie vorig jaar. Maar dit keer komt hij niet alleen; hij neemt Donny van Norde (Bistrobar Indonesia Haarlem) en Tim Jansen (Gastrobar Indonesia Ouderkerk) met zich mee! Alle ins en outs over deze twee chefs lees je hier.

Wij zijn ontzettend benieuwd naar jullie achtergrond! Dus mannen, vertel: wie zijn jullie, waarom zijn jullie kok geworden en waarom hoe zijn jullie beland bij de Indonesische keuken?

Donny: Mijn naam is Donny van Norde, ik ben 27 jaar oud en ik woon in Utrecht. Ik ben opgegroeid in het Indische restaurant van mijn ouders en wilde als kind altijd al kok worden. Maar ik heb niet altijd Indisch gekookt. Tussendoor heb ik in verschillende sterrenrestaurants gewerkt en na acht jaar op sterrenniveau te hebben gekookt, wilde ik me meer gaan specialiseren in de Indonesische keuken – en dat wilde ik perse doen onder Agus Hermawan!

Tim: Ik ben Tim Jansen en ik ben 28 jaar oud. Op mijn 15e kreeg een bijbaantje als afwasser bij een cultureel centrum in Amersfoort, waar de chefkok Indonesisch was. Hij heeft mij geïnspireerd om ook kok te worden! Daar ben ik toen in doorgegroeid en ik heb daarnaast een horecaopleiding gevolgd.

 

Hoe is het om met culinaire grootheden zoals Ron Blaauw en Agus Hermawan samen te werken? Zij zijn beide verantwoordelijk voor het zinnenprikkelende Indonesische menu van Ron Gastrobar Indonesia. Hoe heeft jullie dat geïnspireerd?

Donny: Het is een eer om met Chef Agus en Chef Ron te werken. Ik heb al onder best wat grootheden gewerkt, zoals Lucas Rive, Menno Post en André Gerrits, maar zodra ik hoorde dat Ron Gastrobar Indonesia werd geopend, was het mijn doel om met hen te gaan werken! Dat was een hele mooie ervaring. Ik heb een hoop bijgeleerd over de Indonesische keuken dankzij Agus. De samenwerking tussen ons was heel goed. Agus heeft me heel veel geleerd en me overal bij betrokken, waardoor mijn smaakpalet nog breder is geworden dan het al was. Ik probeer me nu te onderscheiden door de smaken van Agus te combineren met de technieken die ik geleerd heb bij de diverse sterrenchefs. Indisch koken 2.0, zeg maar.

Tim: Het is zeker een eer om met hen te werken. Ik ken chef Agus nu al zo’n 8 of 9 jaar, in het verleden hebben we namelijk ook samen gewerkt bij Blauw To Go. We hebben altijd contact gehouden en het was een grote eer toen hij mij terugvroeg voor zijn nieuwe restaurant samen met Ron Blaauw. Alles wat ik heb geleerd over de Indonesische keuken, heb ik van hem geleerd. En hij begeleidt mij nog steeds in mijn verdiepingsreis door de Indonesische keuken!

 

Waarom zijn jullie gespecialiseerd in de Indonesische keuken? En wat vinden jullie juist aan deze keuken zo bijzonder? 

Donny: In mijn geval dus omdat mijn ouders een Indisch restaurant hebben, waar ik – zo goed als – in ben opgegroeid. Het heeft me van kleins af aan al gefascineerd. Ik vind het bijzonder omdat het mijn roots zijn en ik al mijn hele leven met deze mooie smaken te maken heb.

Tim: Zoals ik vertelde, ben ik begonnen in de Indonesische keuken als afwasser. Daarnaast heb ik altijd veel Indische vrienden gehad, waardoor ik vanaf jongs af aan al met de cultuur en het heerlijke eten in aanraking kwam. De combinatie daarvan is het resultaat van nu.

 

We zijn stiekem erg benieuwd naar jullie favoriete gerecht! En is dat dan ook je ‘signature dish’? 

Donny: Mijn favoriete gerecht is de Blado. Een pittig gerecht met de juiste zoete smaak waardoor je het overal mee kan combineren. Of dat mijn signature dish is? Haha, ik ben het nog steeds aan het fine-tunen. Mijn moeder maakt het al voor me sinds ik heel jong was en ik probeer het nu steeds beter te maken. Hopelijk lukt dat op een dag om mijn moeder te evenaren!

Tim: Mijn favoriete gerecht blijft toch echt de Rendang, omdat wij die keer op keer blijven vernieuwen en verbeteren, dus hij wordt steeds lekkerder. Het is niet mijn signature dish, maar het blijft tot nu toe altijd mijn topfavoriet.

 

Wat mogen de bezoekers van “My Kitchen Is Your Kitchen” op zaterdag 2 maart van jullie verwachten?

Donny: Ik hoop dat de mensen een hele mooie avond krijgen met een smaakexplosie die ze gewend zijn van Ron Gastrobar en Bistrobar Indonesia. Voor grote groepen is het moeilijker om bepaalde lastige technieken toe te passen, dus hierin zal ik me iets moeten inhouden. Maar dat men fantastische smaken gaat ervaren, dat kan ik sowieso beloven.

Tim: Ook ik hoop dat de gasten een hele mooie avond gaan beleven met de verschillende smaakexplosies die ze gewend zijn van Ron Gastrobar Indonesia en Bistrobar Indonesia in Haarlem. In deze setting kunnen we net een andere draai geven aan de gerechten dan men gewend is.

 

Tot slot zouden we eigenlijk nog wel graag willen weten waar jullie zelf het liefst gaan eten..

Donny: Bij mijn moeder thuis natuurlijk of in haar restaurant Tante Lien’s!

Tim: Ik ga graag uit eten in Amsterdam. Vooral sharing diners vind ik leuk, omdat je dan lekker veel kan proberen en proeven. Daarnaast eet ik graag bij Ron Gastrobar Oriental, want dat is ook sharing en súperlekker eten!

 

Honger gekregen? Kaarten voor My Kitchen is Your Kitchen: The Gastrobar Indonesian Edition koop je hier.

 

Verder lezen?